مبانی نظری سرسختی روانشناختی

مبانی نظری سرسختی روانشناختی – دانلود کاملترین مبانی نظری و پیشینه تحقیق سرسختی روانشناختی در قالب ورد با بهترین کیفیت به قیمت ۱۰۹۰۰ تومان که لینک دانلود بلافاصله بعد از پرداخت نمایش داده می شود.

مبانی نظری سرسختی روانشناختی به همراه پیشینه تحقیق داخلی و خارجی +  منابع فارسی + منابع لاتین

توضیحات کامل مبانی نظری سرسختی روانشناختی

تعریف سرسختی روان شناختی

کوباسا، سرسختی را ترکیبی از باورها در مورد خویشتن و جهان تعریف می کند که از سه مولفه تعهد،کنترل و مبارزه جویی تشکیل شده است(کوباسا، ۱۹۸۸).

در تعریف دیگری میدلتون ۱و همکاران (۲۰۰۴) سرسختی را ” پشتکار مداوم و اعتقاد راسخ به سوی برخی اهداف، علیرغم شدت یا فشار” تعریف کردند. اشخاصی که از تعهد بالایی(نقطه مقابل بیگانگی) برخوردارند با بسیاری از جنبه های زندگی شان همچون شغل، خانواده، روابط بین فردی کاملاً در آمیخته می شوند. افرادی که در مولفه کنترل (نقطه مقابل ناتوانی) قوی هستند رویدادهای زندگی را قابل پیش بینی و قابل کنترل می دانند و بر این باورند که قادرند با تلاش، آنچه را که در اطرافشان رخ می دهد تحت تأثیر قرار دهند.

چنین اشخاصی برای حل مشکلات، به مسئولیت خود بیش از اعمال و یا اشتباهات دیگران تاکید می کنند. مبارزه جویی (نقطه مقابل احساس خطر یا ترس) نیز باور به این امر است که تغییر و نه ثبات و امنیت ، جنبه طبیعی زندگی است. اشخاصی که مبارزه جویی بالایی دارند، موقعیت های مثبت و یا منفی را که به سازگاری مجدد نیاز دارند فرصتی برای یادگیری و رشد بیشتر می دانند تا تهدیدی برای امنیت و آسایش خویش. همچنین افراد سرسخت، معنا، ارزش، اهمیت و هدفمندی خودشان، کارشان، خانواده شان و به طور کلی زندگی را دریافته اند.

آنان به تلاش و عمل بیش از شانس اهمیت می دهند و بر این باورند که می توانند روند رویدادهای زندگی را در دست بگیرند. آنها دارای منبع مهار درونی اند و رویدادهای مثبت و منفی را پیامد اعمال شخص می دانند.

مبانی نظری سرسختی روانشناختی

دانلود مبانی نظری سرسختی روانشناختی

بطور کلی از دیدگاه کوباسا فرد سرسخت کسی است که سه ویژگی عمده زیر را دارد :

۱) اعتقاد به اینکه قادر به کنترل و یا تاثیرگذاری بر حوادث است و فشارهای روانی را قابل تغییر می داند.

۲) توانایی احساس عمیق در آمیختگی و یا تعهد نسبت به فعالیت هایی که فرد انجام می دهد.

۳) انتظار اینکه تغییر یک مبارزه هیجان انگیز، برای رشد بیشتر است و آنرا جنبه ای عادی از زندگی می داند.

افرادی که در مؤلفه تعهد در سطح بالایی قرار دارند، به طور کامل در فعالیتها درگیر می شوند. افراد متعهد به صورتی قوی احساس هدفمندی و خودآگاهی دارند که در آنها این احساس را ایجاد می کند که آنها و فعالیتهایی که درگیر آن می شوند، ارزشمند هستند. به نظر می رسد چنین افرادی فعالیتها را به روشی ساده و همراه با تلاش اندک انجام دهند. سطوح بالای کنترل اشاره به این موضوع دارد که افراد می توانند بر آنچه که آنها را احاطه کرده است، اعمال نفوذ نمایند.

افرادی که در مؤلفه مبارزه جویی در سطح بالایی قرار دارند، به جای اتکا بر جنبه های ثابت زندگی بر انجام تغییرات و تطابق با شرایط تمرکز دارند، چنین افرادی پیش بینی می کنند که تغییرات، فرصتهایی برای رشد و توسعه آتی آنها فراهم می کند( کرالی، هاسلیپ و هایدی، ۲۰۰۳) برای این سؤال که آیا سازه سرسختی روانشناختی بایستی بعنوان سازه ای واحد یا سازه ای چند وجهی و یا بعنوان سه سازه مجزای تعهد، کنترل و مبارزه جویی مورد مطالعه قرار گیرد، تا کنون پاسخی یافت نشده است( فانک، ۱۹۹۲).

به عقیده بشارت(۱۳۸۴) سرسختی، مانند سپری در مقابل استرس در موقعیت های گوناگون زندگی عمل می کند، و بیانگر اعتماد شخص به توانایی خود برای مقابله با شرایط متفاوت است(مجیدیان، ۱۳۸۴)، حس استقلال و خود پیروی را افزایش می دهد(آتلا ۱۹۸۹) و باعث ارتقاء و بهبود عملکرد می شود(آتلا، ۱۹۹۹).

پژوهش های انجام شده در زمینه سرسختی روانشناختی در طول دو دهه گذشته توانسته اند فرضیه «کوباسا» را در خصوص تأثیر مثبت این سازه بر بهزیستی افراد در مواجه با حوادث استرس زای زندگی تأیید کنند. البته، تعدادی از پژوهشها نیز این آثار را برای سرسختی تأیید نکرده اند(زاکین ۱و همکاران، ۲۰۰۳).

سرسختی روانشناختی، چیزی فراتر از سه مؤلفه تعهد، کنترل و مبارزه جویی است. کوباسا و همکارانش (۱۹۸۱) اظهار می دارند که انعطاف پذیری شناختی افراد سرسخت، صرفاً از تأثیر انفرادی این مؤلفه ها سرچشمه نمی گیرد، بلکه ناشی از شیوه مقابله ای خاصی است که با ترکیب پویای این سه مؤلفه همخوان است(پارکر و رندال۲، ۱۹۸۸).

دانلود مبانی نظری سرسختی روانشناختی

در واقع سرسختی، ساختار واحدی است که از عمل یکپارچه و هماهنگ این سه مؤلفه مرتبط با هم، سرچشمه می گیرد(کوباسا، ۱۹۸۸). کوباسا و پوکت۳ (۱۹۸۳) بر این باورند که ویژگی های روانشناختی سرسختی از جمله حس کنجکاوی قابل توجه، گرایش به داشتن تجارب جالب و معنی دار، ابراز وجود، پرانرژی بودن و این که تغییر در زندگی امری طبیعی است، می تواند در سازش فرد با رویدادهای تنش زای زندگی سودمند باشند.

سرسختی، همچنین از طریق فعال سازی راهبردهای مقابله تبدیلی(فعال، تعیین کننده) با شرایط استرس زا به جای راهبردهای مقابله برگشتی(انکاری، اجتناب)، احتمال بیماری های احتمالی مربوط به استرس، بیماری های روانی و ضعف های رفتاری و عملکردی را کاهش می دهد. بررسی ها گویای آن هستند که سرسختی با سلامت بدنی و روانی از بروز بیماری جسمی و روحی پیشگیری می کند(کوباسا، ۱۹۷۹)، (فلورین و یابمن۱ ، ۱۹۹۵)، (بروکز۲ ، ۲۰۰۳).

برخی از پژوهشها نیز، نشان از رابطه بین سرسختی با اضطراب و افسردگی دارند چرا که افراد سرسخت می توانند بر انواع اثرات ناگوار چیره شوند(انزلیچت، گود و مک کی۳ ، ۲۰۰۶).

ظاهراً بین زنان و مردان از لحاظ سرسختی تفاوتهایی وجود دارد. نتایج برخی از پژوهشها نشان می دهند که مردان، سرسخت تر از زنان هستند و سرسختی در زنان بر خلاف مردان از اثرات منفی تنیدگی جلوگیری نمی-کند(لیپا، ۱۹۹۴). با این حال، سایر پژوهشها، چنین یافته هایی را رد کرده اند( مثلاً رادولت و زان به نقل از شپرد و کاشانی، ۱۹۹۱).

جهت دانلود مبانی نظری سرسختی روانشناختی از فرم زیر اقدام نمایید.

نوع فایل قیمت
word 10,900 تومان

مبانی نظری سرسختی روانشناختی



لینک دانلود فایل خریداری شده بلافاصله بعد از پرداخت نمایش داده می شود.
اشتراک در
اطلاع از

0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها